Najnowsze posty
O plamce żółtej słyszymy najczęściej w kontekście jej zwyrodnienia – poważnej choroby wzroku. Ale czym dokładnie jest ta część oka i jaką rolę odgrywa w procesie widzenia? Czy nasz tryb życia i sposób odżywiania ma znaczenie dla funkcjonowania plamki żółtej? Przekonajmy się.
Plamka żółta to po łacinie macula lutea. Jest ona małym obszarem umiejscowionym na siatkówce oka, będącym jej integralną częścią. Dlaczego więc plamkę żółtą traktuje się jako osobne pojęcie? Dzieje się tak dlatego, że w tym niewielkim miejscu znajduje się ogromne zagęszczenie czopków. Są to receptory światłoczułe. Ich błonowe białka receptorowe pochłaniają światło o różnych długościach fal. Dzięki temu czopki pozwalają na rozróżnianie kolorów.
Dlaczego plamka nazywana jest żółtą? Ponieważ fotoreceptory zawierają żółty barwnik. Cała siatkówka jest wyposażona w fotoreceptory: czopki i pręciki. Czopki odpowiadają na rozróżnianie barw, a pręciki za odbieranie światła.
Dane liczbowe, które opisują budowę oka, są dość abstrakcyjne i trudne do wyobrażenia. W oku człowieka znajduje się 6 milionów czopków oraz 125 milionów pręcików. W żółtej plamce w oku znajduje się największe zagęszczenie czopków, dlatego jest ona strefą oka o najbardziej precyzyjnym widzeniu. Receptory, które odbierają bodźce ze świata zewnętrznego – przekazują je do mózgu.
W przypadku plamki żółtej informacje są najbardziej dokładne, bowiem sygnał do mózgu wiedzie osobnymi włóknami nerwowymi. Bodźce z pozostałej części siatkówki są nieco mniej dokładne, ponieważ informacja przekazywana jest jednym włóknem nerwowym (a więc jest to przekaz uśredniony).
Ale rola żółtej plamki w oku to nie tylko kolory. Odpowiada ona za widzenie centralne, a to oznacza także widzenie wszelkich przedmiotów, wyraźne dostrzeganie bardzo małych szczegółów
Działanie plamki żółtej okulista może zbadać na kilka sposobów. Prawidłowe jej działanie zweryfikuje badanie ostrości wzroku. Badanie widzenia barwnego skojarzysz z pewnością z charakterystycznymi tablicami Ishihary. To obrazki złożone z małych kolorowych okręgów, które pozwalają ocenić stopień upośledzenia w widzeniu barw. Tego rodzaju testu przechodzą m.in. zawodowi kierowcy oraz pacjenci z podejrzeniem daltonizmu.
Kolejne badanie potrzebne do oceny stanu plamki żółtej to badaniu dna oka. Na wykrycie początkowych zmian, między innymi błony podsiatkówkowej, pozwala optyczna koherentna tomografia (OCT).
Test Amslera to niepozornie wyglądająca plansza, która wygląda jak kartka z zeszytu w kratkę. Pozwala on na szybkie sprawdzenie, czy nie występują u pacjenta metamorfopsje i zniekształcenia obrazu.
Angiografia fluoresceinowa to nieco bardziej czasochłonne badanie, które może potrwać dwie godziny. Polega na wykonaniu serii zdjęć oka po podaniu substancji fluoryzującej. Dzięki temu możliwe jest zdiagnozowanie naczyń żylnych, tętniczych oraz włosowatych siatkówki. To doskonale uwidacznia wszelkie uszkodzenia.
Zwyrodnienie plamki żółtej to najczęściej kojarzone schorzenie tej sfery oka. Procesy starzenia się organizmu sprawiają, że pogarsza się przemiana materii w komórkach, które nie są już zdolne do usunięcia szkodliwych czynników. Chodzi tu przede wszystkim o wolne rodniki, które prowadzą do obumierania komórek. Nieodwracalne zmiany powodują stopniową utratę zdolności widzenia. Zwyrodnienie plamki żółtej u dzieci ma najczęściej podłoże genetyczne w postaci choroby Stargardta.
Nagłe pogorszenie wzroku lub jego utrata w jednym oku, mogą być spowodowana wylewem krwi do plamki żółtej lub w jej okolicy. Takie sytuacje medyczne mogą mieć związek z różnymi chorobami przewlekłymi: nadciśnieniem, cukrzycą, tętniakami.
Cukrzycowy obrzęk plamki żółtej to choroba, która polega na zbieraniu się płynu w wewnętrznych warstwach siatkówki. Powoduje to nieszczelność mikronaczyń na tle retinopatii cukrzycowej. Objawem tej choroby plamki żółtej jest znaczne osłabienie widzenia centralnego. Towarzyszy temu światłowstręt, dostrzeganie zniekształceń i mroczków.
Kondycja plamki żółtej w dużej mierze zależy od trybu życia i sposobu odżywiania. Choć samego procesu starzenia nie jesteśmy w stanie powstrzymać, to możemy jednak nieco go spowolnić i złagodzić skutki.
Czynniki przyspieszające obumieranie komórek i zaburzające prawidłowy metabolizm, to palenie papierosów i otyłość. Ryzyko rozwoju chorób plamki żółtej tworzą choroby układu krążenia, cukrzyca i nadciśnienie.
Co możemy zrobić, by zapewnić sobie sprawny wzrok na długie lata? Dbać o zdrową i dobrze zbilansowaną dietę. Powinna ona obfitować w składniki zawierające luteinę i zeaksantynę. Warzywa i owoce dobre na wzrok powinny na co dzień gościć na naszych talerzach. Ważne są też zdrowe tłuszcze, ponieważ karotenoidy są rozpuszczalne w tłuszczach. Zatem dla ich dobrego przyswajania potrzebujemy oliwy oraz źródeł kwasów omega-3. Znajdziemy je w rybach orzechach i siemieniu lnianym.
Bibliografia:
Od ponad 30 lat jestem związany z branżą optyczną. Choć droga do tego, by zostać Mistrzem Optyki, była długa, z chęcią uczyłem się jak powstają okulary. Lata pogłębiania wiedzy sprawiły, że teraz każda para oprawek, jaka wychodzi spod mojej ręki spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.
Zobacz także:
DOŁĄCZ DO SUBSRYBENTÓW NEWSLETTERA
Bądź na bieżąco z nowościami, promocjami i trendami okularowymi!
ZWROTY DO 30 dni
masz aż 30 dni na decyzję czy chcesz zostawić swoje okulary czy zwrócisz
Gwarancja 100% zwrotu
jeśli zakup Ci nie odpowiada zwrócimy 100% kosztów przy zakupie okularów, także koszty soczewek okularowych!
Ceny niższe niż w salonie
w porównaniu ze średnimi cenami okularów w salonie optycznym zaoszczędzisz nawet do 70%